Yksi jae raamatussa voi johtaa tutkimusmatkaan, joka on melko pitkä. Monenlaisia asioita tulee mieleen kun lukee raamattua ja etsii tietoa sieltä ja myös googlettamalla. On se tietenkin ikävä tapa tuo googlettaminen, mutta se toisaalta antaa myös perspektiiviä tavalliselle ihmiselle ymmärtää joitain asioita esim. historiallisesta näkökulmasta. Raamatun tekstit ovat tukeneet historiantutkimusta ja siten raamatusta löytyy aivan oikeita historiallisia tapahtumia ja hallitsijoita ja valtakuntia. Siltä osin ei raamatun tekstejä voi väheksyä, vaikka niiden sanomaa väheksytäänkin. Olen pohdiskelija ja tutkija, joka joutuu aina koostamaan itselleen pienen tiivistelmän ymmärtääkseen kokonaisuuden. Haluan tehdä itselleni selväksi mitä asiat tarkoittavat ja haluan koota niistä itselleni ymmärrettävän kokonaisuuden. Raamattu on loputon aarreaitta. Laitan tekstiin linkkejä wikipediaan, mistä löytyy joitain tietolähteitä ja tarkempaa analyysia historiantiedoista.
Jae, joka seurauksena tämä pieni tutkimusmatka tuli tehtyä, löytyy Danielin kirjasta.
Dan. 7:1 Belsassarin, Baabelin kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena Daniel näki unen, päänsä näyn, vuoteessansa. Sitten hän kirjoitti tämän unen.
- Onko tämä Danielin uni pelkkä uni vain näky? Jakeessa kaksi Daniel puhuu näystä, mutta samalla hän kertoo tämän tapahtuneen yöllä, vuoteessa ollessaan. Oli se uni tai uninäky tai selkeä näky, ei sinänsä ole väliä. Se mitä Danielille näytettiin, oli erittäin vaikuttavaa.
- Belsassar oli Babylonian viimeisenä kuninkaana (tai kuninkaan poikana rinnallahallitsija?) ja hän kuoli noin 539 eKr. Babylonia oli valtakunta Mesopotamiassa eli nykyisen Irakin valtion eteläosassa ja sen pääkaupunki oli Babylon. Babylonia uloittui laajimmillaan idässä Elaminvuoriin ja lännessä Välimereen. Babylonialainen kulttuuri ja sivistys oli pääsääntöisesti sumerilaisten luomaa ja tästä on kirjallisia lähteitä jo 2500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Babylonian valtakunnan yhdisti 1700-luvulla eKr. Hammurabi ja poliittisesti Babylonia oli vahvimmillaan 612-539 eKr. Uus-Babyloniana, joka oli irrottautunut emämaastaan. Tuona aikana Babylonia valloitti Israelin ja vei juutalaisia pakkosiirtolaisuuteen.. Tuossa pakkosiirtolaisten joukossa profeetta Danielkin tuolloin oli. Vuosiluvuksi on arvioitu 617 eKr.
- Daniel sekä hänen kolme juutalaista toveriaan Hananja, Miisael ja Asarja valittiin pakkosiirtolaisten joukosta saamaan erikoiskoulutusta kaldealaisten kielissä ja kirjoituksissa, jotta heistä oli tullut päteviä valtion virkamiehiksi. Heille annettiin babylonialaiset nimet
- Daniel = Beltesassar ( nimitys tule Nebukadnessarin jumalan mukaan Dan 1.7, 4:8)
- Hananja = Sadrak
- Miisael = Meesak
- Asarja = Abednego
- Dan. 1:3-4 Ja kuningas käski ylimmäisen hoviherransa Aspenaan tuoda israelilaisia poikia, jotka olivat kuninkaallista sukua tai ylimysperheistä, nuorukaisia, joissa ei ollut mitään virheä ja jotka olivat kaunismuotoisia, jotka kykenivät käsittämään kaikkea viisautta, olivat terävä-älyisiä ja hyväoppisia ja jotka olisivat kelvollisia palvelemaan kuninkaan hovissa; heille hänen tuli opettaa kaldealaisten kirjoitusta ja kieltä.
- Koulutus kesti kolme vuotta, joiden kuluttua miehet astuivat kuninkaan palvelukseen. Oheisesta jakeesta voi havaita, että nämä nuorukaiset eivät olleet mitä tahansa juutalaisnuorukaisia, vaan heidän syntyperässään oli kuninkaallisuutta ja ylimystöä. Tavallinen maalaispoika ei siis saanut kutsua tällaiseen tehtävään. Eikä riittänyt sekään, vaan piti olla virheetön ja kaunismuotoinen. Ulkonäöllä oli siis valinnassa iso merkitys, joka tuntuu aivan omituiselta pätevyydeltä. Mutta kuninkaallisessa Babylonian hovissa vaikuttaisi olleen pelkästään kauniita ihmisiä, jos pätevyysvaatimuksena oli tämä. Sekään ei kuitenkaa riittänyt vaan vaadittiin lisäksi älykkyyttä, erityisen terävää oppimiskykyä ja viisautta. Toki nämä olikin tarpeen, kun piti opetella uutta kaldealaista kieltä ja kirjotusta. Nopea kielten oppimiskyky ei ihan kaikille ole mahdollista.
- Jumalalla oli kuitenkin antaa muutama tällainen nuorukainen, joille hän oli nämä edellä mainitut ominaisuudet luonut. Nimenomaan Jumalalla oli antaa, sillä edellä mainittujen vaatimusten lisäksi näillä nuorukaisilla oli vakaa usko ja he noudattivat Mooseksen lakia tarkkaan elämässään. Daniel tovereineen pidättäytyi Mooseksen laissa esim. ruokailutottumuksissa. Kuningas määräsi heidän ravinnokseen kuninkaan pöydän antimia ja viiniä. Tämä ei sopinut vakaasti uskoville pojille, vaan he asettivat kokeen jonka läpäisivät ja lopulta he saivat luvan noudattaa halunsa mukaista ruokavaliota, joka kaiketi oli kasvisruokavaliota.
Dan. 1:17 Ja Jumala antoi näille neljälle nuorukaiselle taidon käsittää kaikki kirjoitukset ja kaiken viisauden; ja Daniel ymmärsi myös kaikkinaiset näyt ja unet.
- Kun Jumala antaa tällaisen taidon ja viisauden, näkyy se kaikessa tekemisessä. Heidän osaamisensa erottui joukosta, He ovat olleet hyvin vaikutusvaltaisia ja arvostettujakin tämän vuoksi.
- Danielille etenkin annettiin taivaallista viisautta ja ymmärtäväisyyttä sekä erityislahajana vielä näkyjen ja unien tulkintaa, joista raamattu kertookin. Samanlaista unien ja näkyjen tulkintaa harjoittivat papit ja manaajat, mutta Daniel havaittiin näissä paremmaksi.
- Dan. 1:20 Ja kaikissa viisautta ja ymmärrystä vaativissa asioissa, joita kuningas heiltä kyseli, hän havaitsi heidät kymmentä vertaa etevämmiksi kuin kaikki tietäjät ja noidat, mitä koko hänen valtakunnassaan oli.
-
Meedialaisen
Dareioksen hallituskaudella Daniel mainitaan yhtenä kolmesta korkeasta
virkamiehestä. Daniel oli ymmärtänyt Dareioksen ensimmäisenä hallituskautena Jeremian
kirjoitusten perusteella, että Jerusalemin 70-vuotta jatkunut autiona oleminen
loppuu.
- Danielin kerrotaan raamatussa tulkinneen kuningas Nebukadnessarin unen kuvapatsaasta tämän toisena hallitusvuotena. Erikosista tässä oli se, että hän ei kertonut unen sisältöä kaldealaisille vaan vaati suoraan heidän ilmoittavan sen selityksineen hänelle. Aika erikoista tämä on, sillä yleensä henkilö kertoo unen minkä on nähnyt ja etsii sille selitystä. Tämä salaaminen asetti tietäjät kovaan asemaan, sillä hän uhkasi tappaa heidät elleivät he onistuisi tehtävässä.
- Dan. 2:1 Nebukadnessarin toisena hallitusvuotena näki Nebukadnessar unia, ja hänen mielensä oli levoton eikä hän enää saanut unta.
- Tässä vaiheessa , kun kukaan ei ollut keksinyt unen sisältöä ja heidät kaikki uhattiin tappaa tämän vuoksi tuli Daniel kuvaan mukaan. Myös Daniel tovereineen oli tappouhkauksen alla ja siinä hän kavereineen ryhtyi rukoukseen saadakseen Jumalalta vastauksen tähän unimystiikkaan.
- Dan. 2:24 Sitten Daniel meni Arjokin tykö, jolla oli kuninkaan määräys tappaa Baabelin viisaat. Hän meni ja sanoi hänelle näin: "Älä tapa Baabelin viisaita; vie minut kuninkaan eteen, niin minä ilmoitan kuninkaalle selityksen"
- Kuvapatsasunta en tässä kohtaa käsittele sen enempää. Daniel
saa kaksi näkyä Belsassarin ensimmäisenä ja kolmantena hallitusvuonna.
- Daniel näki näyn Belsassarin ensimmäisenä hallitusvuotena ja hän kirjoittaa Danielin kirjan 5. luvussa tämän juhlista, joissa näkymätön käsi kirjoitti seinälle hänen tuomionsa. Wikipedian mukaan Belsassar oli viimeisen kuninkaan Nabunaidin poika ja kanssahallitsija, joten hänellä ei varsinaista kuninkuutta ollut. Danielin kirja esittää Belsassarin diktaattorina ja elostelijana joka vietti aikaa huvituksissa, vaikka olisi pitänyt keskittää huomio Persialaisten taholta tulevaan vaaraan ja oman maan puolustukseen.
- Belsassarin viettäessä taas erästä juhlaa, ilmestyi tyhjästä käsi seinälle kirjoittaen siihen viestin Jumalalta: mene, mene tekel ufarsin eli "laskettu, laskettu, punnittu, jaettu".
Dan. 5:26 Ja tämä on sen selitys: mene merkitsee: Jumala on laskenut sinun valtakuntasi luvun ja on tehnyt siitä lopun. 5:27 Tekel: sinut on vaa'alla punnittu ja köykäiseksi havaittu.
5:28 Peres: sinun valtakuntasi on pirstottu ja annettu meedialaisille ja persialaisille."
Tämä oli Jumalan ilmoittama tuomio hänelle. Belsassarin päivät olivat luetut ja hänen valtakuntansa jaettaisiin pian. Jumalan silmissä Belsassar havaittiin kevottomaksi ja kevytmieliseksi.
- Näissä erityisissä juhlissa Belsassarin käyttäytyminen taisi ylittää Jumalan silmissä erityisen rajan. Tämän rajan ylittänyt ei saanut enää armoa Jumalan edessä. Daniel kertoo, että Belsassar tarjosi juhlissa viiniä juutalaisten pyhistä astioista, joita kuningas Nebukadnessarin aikana oli ryöstetty Jerusalemin temppelistä ja tuotu sotasaaliina.
- Dan. 5:2 Kun viini oli makeimmillaan, käski Belsassar tuoda ne kulta- ja hopea-astiat, jotka hänen isänsä Nebukadnessar oli ottanut Jerusalemin temppelistä, että kuningas ja hänen ylimyksensä, hänen puolisonsa ja sivuvaimonsa joisivat niistä.
- 2Aikak. 36:18 Ja kaikki Jumalan temppelin kalut, sekä suuret että pienet, ja Herran temppelin aarteet sekä kuninkaan ja hänen päämiestensä aarteet, kaikki hän vei Baabeliin.
Pyhät astiat lienevät säilytetty kuninkaallisissa tai jonkinlaisessa epäjumalantemppelin aarrekammioissa, koska hallitsija sai ne käsiinsä juhlia varten. Kaikki hänen ylimyksensä ja vaimonsa ja sivuvaimonsa joivat viiniä näistä Herran pyhistä astioista ja päihtyivät.
Dan. 1:2 Ja Herra antoi hänen käsiinsä Joojakimin, Juudan kuninkaan, sekä osan Jumalan huoneen astioita, ja hän vei ne Sinearin maahan, jumalansa huoneeseen. Ja hän vei astiat jumalansa aarrekammioon.
-
- Jumalan tuomio tuli Belsassarille nopeammin kun hän osasi aavistaa. Seuraavana yönä viholliset murtautuvatkin sisään ja surmasivat hänet. Belsassarin valta siirtyi meedialaiselle Dareiokselle Danielin kertoman mukaan, mutta historiallisesti Belsassarin ja Kyyroksen väliin ei ole sijoitettu ylimääräistä hallitsijaa. Persian suurvallan perustaja Kyyros valloitti Babylonian. Persia on historiallinen Iranin nimi.
- Wikipedian mukaan Babylonian kuningas Nabonidus (mahdollisesti Belsassarin isä) oli kuitenkin liittoutunut Lyydian kuningas Kroisoksen että Egyptin kuningas Amasis II kanssa Persian uhkaa vastaan. Kyyros oli lahjonut Babylonin kaupungin papistoa, joka oli vehkeillyt kuningasta vastaan jo ennen hyökkäystä. Kyyroksen kenraali Gobryas marssi joukkoineen lokakuun 13. päivänä vuonna 539 ennen Kristusta Babyloniaan kukistaen sen.
- Daniel eli ja vaikutti Babylonian kukistumiseen kautta kuninkaallisessa hovissa vielä sen kukistumisen jälkeen ensimmäisen vuoden ja vielä Persian hovissa aikakin kolmen vuoden ajan.
- Dan. 1:21 Ja Daniel oli siellä kuningas Kooreksen ensimmäiseen vuoteen asti.
Daniel saa näyn lopun ajoista eli viimeisistä ajoista Persian kuninkaan hallinnan aikana
- Dan. 10:1 Persian kuninkaan Kooreksen kolmantena hallitusvuotena ilmoitettiin sana Danielille, jota kutsuttiin Beltsassariksi; ja se sana on totuus ja merkitsee suurta vaivaa. Ja hän ymmärsi sanan, ja hän käsitti näyn.
- Daniel oli kaiketi hyvin iäkäs tässä vaiheessa. Jos hänet oli viety Babyloniin 617 eKr. niin hän olisi ollut lähes 100 vuotias kirjoittaessaan viimeisiä näkyjään. Tulevien päivien näky oli vaikuttava ja sen paljastamiseen Danielille oli enkeli joutunut käymään ottelua Persian enkeliruhtinaan kanssa. Profetia paljasti, että lopun aikojen maailmannäyttämöllä hallitsee pääosin kaksi vastakkaista poliittista valtaa. Näistä valloista käytetään nimityksiä pohjoisen kuningas ja etelän kuningas. Tämä tilanne jatkuu, kunnes nousee enkeli Mikael ja seuraa suuri ahdingon aika.