Joosef Egyptissä
Tässä tarinassa oleellinen henkilö on Mooses. Mooses oli Israelin maanpaossa Egyptissä syntynyt mies. Israelilaiset olivat siirtyneet Egyptiin Abrahamin pojan Iisakin perheen kanssa. Joosef oli viety veljiensä pettämänä Egyptiin, jossa hän oli edennyt faaraon tärkeäksi apuriksi suuren nälänhädän kynnyksellä.
Joosefin veljet antoivat hänet Midianilaisille kauppiaille, jotka puolestaan myivät hänet ismaelilaisille. Nämä ismaelilaiset veivät Joosefin Egyptiin. Toisessa kohtaa sanotaan että midianilaiset möivät Joosefin Egyptin Potifarille, joten kumpi tahansa tieto voi olla oikea tai väärä. Joka tapauksessa Joosef päätyi Egyptiin.
1Moos. 37:28 Kun nyt midianilaiset kauppiaat menivät siitä ohitse, vetivät veljet Joosefin ylös kaivosta; ja he myivät Joosefin kahdestakymmenestä hopeasekelistä ismaelilaisille. Nämä veivät Joosefin Egyptiin.
1Moos. 37:36 Mutta midianilaiset myivät hänet Egyptiin Potifarille, joka oli faraon hoviherra ja henkivartijain päämies.
Joosefin muu perhe, myös Jaakob-isä, tulivat perässä Egyptiin erinäisten vaiheiden jälkeen ja Israelilaiset alkoivat lisääntyä siellä sukupolvi toisensa jälkeen. Mooses syntyi aikana, jolloin Egyptin silloinen faarao oli herännyt suuresti lisääntyvien Israelilaisten määrään ja määräsi heidän poikalapsensa tapettaviksi tuhotakseen kansan lisääntymistä. Äiti pelasti Mooseksen asettamalla hänet kaisla-arkkuun, josta Faaraon tytär hänet pelasti ja kasvatti faaraon hovissa. Kasvunympäristöstään huolimatta Mooseksesta huolehti hänen äitinsä ja hän tuli tuntemaan oman perintönsä. Israelilaisia rasitettiin vuosi toisensa jälkeen kovalla ja yhä kovemmalla työllä ja heidät orjuutettiin. Noin 40 vuoden iässä apostolien tekojen mukaan hänen sydämeensä nousi ajatus mennä katsomaan veljiänsä, israelilaisia.
Ap.t. 7:23 Mutta kun hän oli täyttänyt neljäkymmentä vuotta, heräsi hänen sydämessään ajatus mennä katsomaan veljiänsä, israelilaisia.
Hän näki heidän raskaan työnsä ja nähdessään egyptiläisen miehen lyövän hebrealaista miestä, hän kiivastuksissaan löi miehen kuoliaaksi ja kätki hänet hiekkaan.
2Moos. 2:11-12 Ja tapahtui niihin aikoihin, kun Mooses oli kasvanut suureksi, että hän meni veljiensä luo ja näki heidän raskaan työnsä. Ja hän näki egyptiläisen miehen lyövän hebrealaista miestä, erästä hänen veljistään. Silloin hän katseli ympärillensä joka taholle, ja kun hän näki, ettei ketään ollut läheisyydessä, löi hän egyptiläisen kuoliaaksi ja kätki hänet hiekkaan.
Teko ei kuitenkaan jäänyt huomaamatta, vaan se paljastui ja Moosekseen kohdistui tappouhkaus faaraon suunnalta. Tuossa hetkessä hän menetti asemansa faaraon tyttären poikana ja hän joutui lähtemään Egyptistä pakolaisena pois.
Mooseksen pakolaisuus Midianin maassa
1.1. Mooses Midianin maassa
2Moos. 2:15 Ja kun farao sai kuulla tästä tapahtumasta, etsi hän Moosesta tappaakseen hänet. Mutta Mooses lähti faraota pakoon ja pysähtyi Midianin maahan ja istahti eräälle kaivolle.
Kuva 1. Lähde: https://www.youtube.com/watch?v=rsn_HqSxkDg&t=2407s
Mooses lähti faaraota pakoon läpi Siinain niemimaan ja päätyi Midianin maahan. Midianin maa sijaitsi nykyisen Saudi-Arabian alueella. Wikiepdian ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Midianilaiset ) mukaan midianilaiset olivat muinainen seemiläinen kansa, jotka asuivat Jordan-virran itäpuolella ja nykyisellä Arabian niemimaalla. Midianilaiset olivat lähtöisin Abrahamin ja Keturan pojan Midianin jälkeläisistä. Aabrahamin pojanpojan Jaakobin jälkeläiset päätyivät siis Egyptiin, kun taas Abrahamin pojan Midianin jälkeläiset asuivat nykyisen Saudi-Arabian alueella.
1Moos. 25:1-2 Ja Aabraham otti vielä vaimon, ja hänen nimensä oli Ketura. Ja hän synnytti hänelle Simranin ja Joksanin, Medanin ja Midianin, Jisbakin ja Suuahin.
Kuva 2: Lähde: https://hebrewnations.com/articles/gis/midian.html
Kuva3. Lähde: https://biblemapper.com/blog/index.php/2022/05/09/the-land-of-midian/
Mooses matkasi siis pakomatkallaan Egyptistä Siinain niemimaan poikki ja koukkasi mahdollisesti nykyisen Eilatin kautta kohti Midiania. Tai hän ylitti Akabalahden laivalla, kukapa tietää hänen reittinsä, sillä siitä ei kerrota tarkemmin.
Kuva 4. Lähde: https://headwatersresources.org/map-of-moses-moving-to-midian/
Mooses kuitenkin päätyi kaivolle, johon oli saapunut midianilaisen papin tyttäret ammentamaan vettä lampaille.
2Moos. 2:16 -18 Ja Midianin papilla oli seitsemän tytärtä; nämä tulivat vettä ammentamaan ja täyttivät vesikaukalot, juottaakseen isänsä lampaita. Mutta paimenet tulivat ja ajoivat heidät pois. Silloin Mooses nousi ja auttoi heitä ja juotti heidän lampaansa. Ja kun he tulivat isänsä Reguelin luo, kysyi hän: "Kuinka te tänä päivänä niin pian jouduitte?"
Raamatussa puhutaan, että midianilaisen papin nimi olisi Reguel, mutta myöhemmin hänestä käytetään nimeä Jetro. Tämä pappi kuitenkin otti Mooseksen asumaan luokseen ja antoi tyttärensä Sipporan vaimoksi Moosekselle. Mooses huolehti appensa Jetron lampaista ja paimensi niitä. Jetro oli midianilainen pappi. Millainen pappi hän oli, ei kerrota.
1.2. Jetron asuinpaikka
Saudi-Arabiassa sijaitseva Al-bad' on mainittu pappi Jetron asuinpaikaksi. Al-Bad’ sijaitsee Hejazin rajalla, Wadi Afulin laaksossa lähellä Tayyib Al-Ismin kaupunkia ja se oli antiikin aikoina Etelä-Midiania. Kaupunki sijaitsee n. 25 km etäisyydellä Aqabanlahdesta. (https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Bad%27 )
Kuva 5. Lähde: https://discoveredsinai.com/trip/midian-tour-arabia/
Al-Badin’ kaupungissa ja sitä ympäröivällä alueella on runsaasti todisteita midianilaisten miehityksestä Mooseksen aikana. Arkeologisten kaivausten perusteella alueella on asunut laaja yhteistö. Jetro oli merkittävässä roolissa midianiittiyhteiskunnassa. Nykyisin Al-Badin’ väestö on muslimeita. Noin kaksi kilomertiä kaupungista etelään päin on luolia, joita paikalliset ihmiset kutsuvat "Magha'ir Shu'aybiksi" (Jetron luolat). (https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Bad%27 )
Video Jetron luolista:
https://www.youtube.com/watch?v=FlyXCJI-lik
https://www.tiktok.com/@noldpacx/video/7101095700091505921
Kuva 6. Lähde: https://www.desertpaths.co/exodus/jethro-tomb
Paikallinen perinne uskoo myös, että ”Bir al Saidni”, joka sijaitsee läheisessä Maknan rannikkokaupungissa, on kaivo, josta Mooses vieritti kiven ammentaakseen vettä Jetron tyttärien karjalle. Mooseksen kaivoksi kutsuttava nähtävyys on Saudi-Arabiassa Al-Bad’n kaupungissa. Alue oli melko suuri keidas, jossa vettä sai helposti matalista kaivoista.
Videoita Mooseksen kaivosta
Al-Bad’ sijaitsee alueella, joka on nykyisen Saudi-Arabian suuren gigaluokan hankkeen eli NEOM-projektin sydämessä. Siinä rakennetaan rannikolle peräti miljoonan asukkaan kaupunkia, uutta satamaa ja matkailualuetta. Kaupunki on tarkoitus toimia tulevaisuudessa yksinomaan uusiutuvalla energialla ja sinne rakennetaan suuri aurinkovoimala ja tuulipuisto. Se on kunnianhimoinen rakennusprojekti älykkäälle kaupungille, jossa on tavoitteena 9 miljoonaa asukasta. Kaupunki suunnitellaan siten, että jokapäiväiset palvelut olisi mahdollista saavuttaa 5 min kävelyllä.
NEOM:
https://en.wikipedia.org/wiki/Neom
https://www.apu.fi/artikkelit/tulevaisuuden-kaupunki-rakennetaan-saudi-arabiaan-ilman-autoja
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008973986.html
1.3. Mooses paimentaa lampaita Hoorebilla
Mooses toimi siis appensa Jetron lampaiden paimenina. Vävypojan tehtävä oli viedä lammaslauma “virvoittavien vetten tykö” ja näitä vainioita etsiessään Mooses ajoi lampaat “erämaan tuolle puolen”. Hän päätyi niiden kanssa melko kauaksi asuinpaikastaan eli Hoorebin vuoren alapuolelle. Tätä vuorta kutsutaan raamatussa myös nimellä Siinain vuori. Siinain vuoren tai Hoorebin vuoren sanotaan olevan erämään länsipuolella, suomalaisessa käännöksessä erämaan tuolla puolella.
2Moos. 3:1 Ja Mooses kaitsi appensa Jetron, Midianin papin, lampaita. Ja kun hän kerran ajoi lampaita erämaan tuolle puolen, tuli hän Jumalan vuoren, Hoorebin, juurelle.
Kuva 7. Lähde: https://www.youtube.com/watch?v=rsn_HqSxkDg&t=2407s
Horebin vuoren sijainti Arabiassa vahvistetaan Galatalaiskirjeessä kahteen kertaan. Apostoli Paavali vaeltaa Jeesuksen ilmestymisen ja kääntymisensä jälkeen Arabiaan, mahdollisesti Hoorebille kohtaamaan Jumalaa ja Haagaria kuvataan Siinain vuoreksi Arabiassa.
Gal. 1:17 enkä lähtenyt ylös Jerusalemiin niiden luo, jotka ennen minua olivat apostoleja, vaan menin pois Arabiaan ja palasin taas takaisin Damaskoon.
Gal. 4:25 sillä Haagar on Siinain vuori Arabiassa ja vastaa nykyistä Jerusalemia, joka elää orjuudessa lapsineen.
Siionin vuorta ja Jerusalemia käytetään raamatussa useassa kohdassa rinnakkain, joten voisi olettaa niiden liittyvän läheisesti toisiinsa ja myös fyysisesti. Psalmeissa kuvataan suoraan, että Herra asuu Siionin vuorella. Hän itse, hänen kirkkautensa ja valtasuuruutensa mainitaan hänen kaupungissaan Jerusalemissa sekä hänen vuorellaan Siionissa.
Ps. 74:2 Muista seurakuntaasi, jonka muinoin omaksesi otit, jonka lunastit perintösuvuksesi. Muista Siionin vuorta, jolla sinä asut.
Hooreb on myöhemmin merkityksellisessä roolissa. Mooseksen sanotaan menneen Jumalan vuoren luo ja myöhemminkin tämän vuori on Jumalan valitsema erittäin pyhä paikka. (2Moos. 3:5 Hän sanoi: "Älä tule tänne! Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot, on pyhä maa.) Jumala ilmestyy lukemattomia kertoja juuri Hoorebilla. Mutta Moosekselle Jumala ilmestyi ensimmäisen kerran Hoorebilla hänen paimentaessaan lampaita.
2Moos. 3:2 Silloin Herran enkeli ilmestyi hänelle tulen liekissä keskellä orjantappurapensasta; ja hän näki, että pensas paloi ilmitulessa, mutta pensas ei kuitenkaan kulunut.
Mooses tuo myöhemmin Jumalan johdattamana israelilaiset takaisin tälle samaisella vuorelle, jossa Jumala on hänelle ilmestynyt. Mooseksella on ikään kuin Joosefin kohtalo. Hänet lähetetään edeltä jonnekin, jossa Jumalan suunnitelma täyttyy israelilaisten kohdalla. Joosef lähetettiin Egyptiin, jotta myöhemmin hänen perheensä voisi seurata sinne nälänhädän vuoksi, mutta myöhemmin jäivät vuosisadoiksi asumaan ja orjuutetuiksi lopulta. Mooses taas lähetettiin etukäteen Midianin maahan ja Hoorebin vuorelle, jonne hän toi Egyptistä orjuutetut israelilaiset Jumalan vuorelle, jossa he saivat mm. kymmenen käskyä.
Hoorebin vuorella Jumala ilmestyy Moosekselle tulen liekeissä ja hän saa tehtävän johdattaa kansansa hebrealaiset pois Egyptistä. Jumala oli itse johdattanut kansansa Egyptiin. Hän oli aikoinaan antanut lupauksen Abrahamille jälkeläisistä, joille hän antaisi oman maan, mutta tämä lupaus tuntui kadonneen jonnekin, kun israelilaiset johdatettiin Egyptiin. Siellä heidän kärsimyksensä oli valtaisaa ja he olivat kovissa ahdistuksissa. Jumala näkin heidän ahdistuksensa ja hänen suunnitelmansa olikin koko ajan ollut johdattaa heidät omaan luvattuun maahansa. Jumalan suunnitelman täyttyminen oli näin monen vaiheen takana. Egyptissä hebrealaiset olivat säilyttäneet juurensa, mutta samalla he olivat omaksuneet paljon egyptiläisiä tapoja, jotka myöhemmin koituivat myös osan kansan tuhoksi.
Jumala siis kutsui Mooseksen johdattamaan hebrealaiset luvattuun maahan (1Moos. 15:18 Sinä päivänä Herra teki Abramin kanssa liiton, sanoen: "Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan, Egyptin virrasta aina suureen virtaan, Eufrat-virtaan saakka), sinne mikä oli tuolloin kanaanilaisten, heettiläisten, amorilaisten, perssiläisten, hivviläisten ja jebislaisten asuinpaikkana. Matkalla tuonne maahan Jumala johdatti kansa monen vaiheen kautta myös Hoorebin vuorelle, lupauksena Moosekselle tai oman suunnitelmansa mukaan.
2Moos. 3:8 Sentähden minä olen astunut alas vapauttamaan heidät egyptiläisten kädestä ja johdattamaan heidät siitä maasta hyvään ja tilavaan maahan, maahan, joka vuotaa maitoa ja mettä, sinne, missä kanaanilaiset, heettiläiset, amorilaiset, perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset asuvat.
1.4. Hoorebin vuori
Jumalan vuori on vuorijono, jossa on useita huippuja. Tärkeintä tässä on kaiken muun lisäksi tässä kohtaa se, että Mooses asui vuosia Hoorebin vuoren luona, tunsi vuoriston ja paimensi siellä lampaita. Vuori ei ollut hänelle tuntematon, kun hän myöhemmin palasi sinne mukanaan suuri joukko hebrealaisia veljiään ja sisariaan. Jumalan ilmestymisen yhteydessä hän antaa tunnusmerkin Moosekselle tämän tehtävästä ja siitä että Jumala todella on tämän suunnitelman takana. Hän kertoo, että tunnusmerkkinä on, että hebrealaiset tulevat palvelemaan jumalaa juuri tällä samalla vuorella, jossa Jumala ilmestyi Moosekselle.
2Moos. 3:12 Hän vastasi: "Minä olen sinun kanssasi; ja tämä olkoon sinulle tunnusmerkkinä, että minä olen sinut lähettänyt: kun olet vienyt kansan pois Egyptistä, niin te palvelette Jumalaa tällä vuorella".
Merkillisellä tavalla Jumala olisi suojellut islamilaisen maailman keskellä paikan, joka on ollut hänen ilmestymisensä paikka useille hänen pyhilleen. Se on jopa liian ihmeellistä ollakseen totta. Ja tosiaan myös jotenkin kummallista, että Jumalalle vihamielisen uskonnon keskellä ja maassa on paikka, joka on Pyhä. Uskoisin, että tällä pyhällä vuorella on vielä tulevaisuudessakin jonkinlainen merkittävä sija Jumalan suunnitelmissa. Hänen ilmestymisensä vuori ei ole kohdannut vielä kaikkia tapahtumia. Osa niistä on tulevaisuudessa. Meiltä on pimitetty myös totuus, joka on luettavissa suoraan raamatun sivuilta ja joka aukeaa vasta kun joku sen on kerran näin saanut ihmeellisesti tunnistaa.
Jabel al Laws eli Hoorebin vuoren huippu on vaikuttava ja majesteettinen vuori, joka erottuu luoteisen Arabian korkeimpana huippuna ja jossa on graniittihuippu, joka näyttää ylhäältä puristetulta meritähdeltä. (Lähde: https://www.splitrockresearch.org/portfolio/jebel-al-lawz-mount-horeb/ )
Seuraavaksi siis siirrytään Mooseksen johdattamaan matkaan pois Egyptistä ja seurataan raamatun antamia vihjeitä matkareitistä.
Lähteet:
https://www.youtube.com/watch?v=39MuBTuponw
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti